Huvudsaken - morfar!

Trafiksäkerhetsorganisationen NTF i Skåne och Västmanland provade under 2019–2020 beteendepåverkande insatser som spänner över generationer där mellanstadieelever uppmuntrade äldre förebilder i deras närhet att använda cykelhjälm.

Syftet med projektet var att uppnå ökad cykelhjälmsanvändning genom att förmå vuxna att förstå hur betydelsefulla och viktiga de är för exempelvis sina barnbarn eller barn och att de därför måste skydda huvudet vid cykling.

Projektet genomfördes i åtta klasser i årskurs 4 och 5, i Västerås och Ängelholm. NTF inspirerade både lärare och elever att engagera sig för att få fler att börja använda cykelhjälm, speciellt personer man på ett särskilt sätt bryr sig om.

 

  • Vi har fått en fantastisk respons i projektet! Det är 71 procent av eleverna som vi träffade i klasserna som genomförde intervjuer och samtal med sina förebilder om cykelhjälmsanvändning. Och 84 procent av elevernas förebilder svarade att de ska använda cykelhjälm! säger Dag Barstorp projektledare på NTF i Skåne

 

Arbetsmetoden bygger på en hjälmkampanj som framgångsrikt genomförts i Baden-Württemberg i Tyskland.

Projektet är finansierat av Trafikverkets Stöd till ideella organisationer.

 

Kontaktperson:

Dag Barstorp, projektledare NTF i Skåne 0702 86 88 59

 

Huvudsaken - morfar!

2020-12-08